ŽŪB „Nematekas“ – įmonė, investuojanti į žmones ir pokyčius, ieškanti inovatyvių sprendimų

Virginija Šimkūnienė
Veikdama jau daugiau nei 30 metų, Žemės ūkio bendrovė „Nematekas“ išlieka viena stipriausių įmonių savo srityje. Įmonė ne tik tobulina produktų kokybę, bet ir aktyviai investuoja į vadybos procesus bei komandos stiprinimą – ieško šiuolaikiškų sprendimų, kaip tapti dar patrauklesniu darbdaviu tiek esamiems, tiek būsimiems darbuotojams.
Irma Vaitkienė, veiklos valdymo ir procesų vystymo vadovė, prie „Nemateko“ prisijungė 2024 m. rudenį. Irma sako, kad ją sužavėjo įmonės vadovų (direktorės Egidijos Vaicekauskienės ir vykdančiojo direktoriaus Justo Vaicekausko) nuoširdumas, paprastumas bei noras keistis: „Čia ne tik galiu augti kaip specialistė – galiu realiai prisidėti prie pokyčių. Vadovai atviri naujoms idėjoms, o tai labai motyvuoja.“
Gamyboje-nauji veidai ir teigiami pokyčiai
Vienas iš dviejų ŽŪB „Nematekas“ veikiančių gamybinių cechų – yra mėsos gaminių cechas. Jame ruošiami gatavi paukštienos ir kiaulienos gaminiai. Kalbiname gamybos vadovę Ingridą Krikščiūnienę. Nors specialistė dirba čia neseniai, bet ji turi pakankamai žinių ir įgūdžių mėsos gamybos srityje.
Mėsos cecho gamybos vadovė Ingrida Krikščiūnienė
„Baigusi studijas KTU chemijos technologijos fakultete, tapau maisto gamybos technologe, dirbau keliose maisto ruošimo bei perdirbimo įmonėse. Nors specializavausi mėsos gaminių ruošime, teko dirbti ir pieno, ir žuvies produktų perdirbimo įmonėse. Bet galiausiai supratau, kad man priimtiniausia ir geriausiai žinoma sritis yra mėsos perdirbimas, tad gavusi pasiūlymą pradėjau dirbti „Nemateke““, – sako Ingrida.
Iš pradžių moteris dirbo procesų technologe, o dabar pakilo karjeros laipteliu ir tapo gamybos vadove. Ji vadovauja gamybai, kur ruošiami marinuoti paukštienos ir kiaulienos produktai, karštai rūkytos dešros ir dešrelės, vytinti produktai, kepti produktai. Iš Mėsos gamybos cecho į įvairius prekybos centrus keliauja ir virtos dešrelės, labai populiarūs yra „Mažylių“ linijos gaminiai. Atėjus vasarai ir prasidėjus grilinimo sezonui labai daug užsakymų prekybininkai pateikia šašlykams, sparneliams, marinuotiems kepsneliams – pardavimai išauga dvigubai. „Tokiu laiku ieškome daugiau žmonių dirbti gamyboje. Džiaugiuosi, kad darbuotojų kaita sumažėjo – visada kalbamės su darbuotojais apie jo poreikius, pritaikome žmogui darbo vietą. Ne kartą susidūrėme su žmonių perėjimu nuo iš vienos darbo vietos į kitą – pavyzdžiui iš marinavimo į fasavimą. Norėtume pasididinti pardavimus ir prijungti naktinę pamainą kepsnelių kepimo linijoje.. Šiam darbui ieškome vyrų“, – pasakoja apie artimiausius gamybinius planus I. Krikščiūnienė.
Paklausta, kokie „Nemateko“ gaminiai populiarūs visus metus, vadovė sako, kad pirkėjai dažnai renkasi paniruotus gaminius: kotletus, šnicelius, mėgsta paukštienos file ir paukštienos dešreles. Jai pačiai patinka kepsneliai su kalafiorais, marinuotas viščiukas, virtos sardelės, vytintos dešrelės ir kumpis.
Klausiame gamybos vadovės, kaip įmonėje yra motyvuojami darbuotojai. Pasirodo, kad be atvežimo į darbą ir maitinimo, darbo drabužių suteikimo, darbuotojai skatinami už darbo kokybę, našumą. Renkamas super operatorius – duodami taškai už tam tikrus kriterijus. Kiekvieną dieną yra vertinama darbuotojo darbo vieta, jo išvaizda, žurnalų pildymas, darbo kokybė ir kt. kriterijai.. Šie kriterijai technologų vertinami žvaigždute, ji matoma specialioje vertinimų lentoje. Po pirmo mėnesio suteikiamas „Nemateko“produktų krepšelis, o surinkus dar trijų mėnesių teigiamus vertinimus, darbuotojui skiriama piniginė premija.
Mėsos gaminių ceche slenkančiu grafiku dirba apie 100 žmonių, 30 procentų vyrų, likusios – moterys. Ingrida Krikščiūnienė sako, kad pretenzijų dėl gaminių kokybės negauna, o jei tokia būna, lengva nustatyti kas suklydo. „Kalbamės su darbuotoju, tariamės vadovų pasitarime, ką reikia keisti. Aš patenkinta nuolatiniais vadovų pasitarimais, šiltu bendravimu su vykdomuoju direktoriumi ir kitais kolegomis. Džiaugiuosi, pradėjusi čia dirbti ir sieksiu, kad su LEAN sistemos įdiegimu prasidėję pokyčiai toliau vestų į gamybos procesų tobulinimą“ – sakė Ingrida Krikščiūnienė.
LEAN sistema padeda optimizuoti procesus
Toliau kalbame apie naujoves su Irma Vaitkiene. Jos pareigų spektras yra labai platus – įmonės rodiklių sistemos kūrimas, bendras įmonės veiklos koordinavimas, personalo ir biudžeto valdymas, einamų klausimų sprendimas pagal poreikį.
Įmonėje diegiama LEAN sistema, padedanti optimizuoti procesus. Ir tai yra viena iš jos darbo funkcijų. Vienas svarbiausių įrankių – ASAICHI, kuris leidžia stebėti rezultatus realiu laiku ir greitai reaguoti į nukrypimus. „Šiandien matome pokyčius: problemos sprendžiamos greičiau, gerėja tarpusavio komunikacija, įmonėje atsiranda daugiau aiškumo ir tvarkos. Tai veda ne tik efektyvumo, bet ir finansinio augimo link“, – sako I. Vaitkienė.
Šiuo metu įmonė daug investuoja į vadovų komandos stiprinimą, su tikslu sustiprinti konkurencinį pranašumą. Kaip teigia I. Vaitkienė „nuo tinkamo vadovo priklauso ir tolimesnis sėkmingas darbas su visos grandinės darbuotojais, tame tarpe ir kolegomis gamyboje“.
Įmonėje veikia daugybė skyrių: nuo gamybos iki IT, nuo logistikos iki personalo. Tačiau kertinė grandis – pardavimų, pirkimų, gamybos ir personalo sinergija. Pasak Irmos, „Nematekas“ skiria daug dėmesio kiekvienam darbuotojui – tiek naujam, tiek dirbančiam ilgiau. „Turime ne vieną atvejį, kai pozicijos pritaikomos pagal darbuotojo stipriąsias kompetencijas. Vadovų dėmesys darbuotojui – labai konkretus ir nuoširdus.“
Specialistė pripažįsta, kad šiandieninėmis rinkos sąlygomis yra iššūkių pritraukti ir išlaikyti darbuotojus, ypač gamyboje. O ir vasarą darbuotojų poreikis išauga. Vieni išeina atostogų, kiti išvyksta, palieka darbą dėl sveikatos, asmeninių ar kt. priežasčių. Dėl griliaus sezono ir didesnės gaminių paklausos vasarą taip pat pajaučiamas didesnis darbuotojų poreikis. Siekiant padidinti darbuotojų pasitenkinimą ir motyvaciją, įmonėje taikoma visa eilė naudų bei nuolatos ieškoma vis naujų sprendimų.
Darbuotojų motyvacijai įmonėje taikoma visa eilė naudų
Kadangi į darbą atvykstantys žmonės gyvena skirtinguose miestuose, įmonė organizuoja transportą iš Alytaus, Elektrėnų, Kaišiadorių ir Prienų rajonų. Tokiu būdu darbuotojai gali lengviau pasiekti darbo vietą, o pati kelionė yra dalinai kompensuojama. Taip pat dalinai kompensuojamos ir maitinimo išlaidos, o darbuotojai, vykstantys į darbą nuosavu transportu bei kooperuodamiesi su kolegomis, gauna kuro kompensaciją.
Įsidarbinusieji įmonėje gali naudotis įvairiomis papildomomis naudomis. Jie gauna specialius pasiūlymus įmonės produkcijai, o taip pat gali dalyvauti „Draugiško partnerio“ programoje. Įmonė bendradarbiauja su įvairiomis sveikatos ir sveikatingumo įstaigomis, kur darbuotojai gali pasinaudoti specialiomis nuolaidomis.
Įmonėje ypatingas dėmesys skiriamas ne tik kasdieniams darbo procesams, bet ir nuoširdžiam santykiui su darbuotojais. Čia puoselėjamos gražios tradicijos – darbuotojai pasveikinami jų asmeninių ir profesinių švenčių progomis. Jubiliejinių gimtadienių ar darbo stažo sukakčių metu jiems įteikiami gaminių dovanų krepšeliai, primenantys, jog kiekvienas komandos narys yra vertinamas.
Skatinant bendruomeniškumą ir pasitikėjimą, įmonėje veikia programa „Rekomenduok draugą“, kviečianti darbuotojus pasidalinti galimybe dirbti „Nemateko“ su artimaisiais ar draugais. Už kiekvieną sėkmingai įdarbintą pažįstamą darbuotojai gauna 300 eurų premiją – tai ne tik paskata, bet ir būdas formuoti dar artimesnę, draugiškais ryšiais grįstą darbo aplinką.
Darbuotojų motyvacijai itin svarbus konkurencingas bei laiku mokamas darbo užmokestis. Šiuo metu vidutinis gamybos darbuotojo atlyginimas siekia apie 900–950 eurų į rankas, tačiau tam tikrose pozicijose atlygis gali būti gerokai didesnis. Dalis pareigybių atlyginimų yra susieti su darbuotojų pasiekimais ir našumu, o kiekvienais metais atlyginimų sistema peržiūrima, ypač ten, kur tai aktualiausia. Tai leidžia užtikrinti konkurencingą ir motyvuojančią atlygio politiką.
Ieškodama naujų komandos narių, įmonė „Nematekas“ aktyviai bendradarbiauja su įvairiomis ugdymo įstaigomis. Įmonės atstovai dalyvauja karjeros mugėse, pristato galimybes studentams bei jaunuoliams, o apie atviras pozicijas informuoja Kauno technologijos universiteto Maisto technologijų fakultetą, kuriame rengiami būsimi šios srities specialistai. Be tradicinių darbuotojų paieškos kanalų – tokių kaip skelbimų portalai („CVbankas“), Užimtumo tarnyba ir kitos platformos – vis aktyviau pasitelkiami ir šiuolaikiniai sprendimai. Vienas efektyviausių – socialiniai tinklai, leidžiantys greitai ir tikslingai pasiekti potencialius kandidatus bei palaikyti gyvą ryšį su darbo rinkos naujovėmis.
„Klausiate, kodėl verta rinkis darbą ŽŪB „Nematekas“? – tai ne tik ilgametė patirtis ir kokybė. Tai įmonė, kuri klauso savo darbuotojų, kuria aiškius tikslus, leidžia augti ir rūpinasi žmogumi. Čia kiekvienas gali prisidėti prie pokyčių – ir jaustis vertinamas.“
Autorės nuotr. – Irma Vaitkienė, ŽŪB „Nematekas” veiklos valdymo ir procesų vystymo vadovė
Komentarai (1)
2025-06-09 14:22:16
Tokioje katorgos tegul pati Vaicekauskienė aria.Ji niekada nesiskaito su žmonėmis,daugelį metų mokėjo juodais pinigais kad iki šiol yra itaremoji už mokesčių slėpimą.Neperku ir kitam nepataria pirkti jų produkcijos.