Saugus grybavimas miške
Lietuviškai vasarai sugrįžus, vėl socialiniuose tinkluose pasipils pilnos grybų pintinės bei gardžiausių patiekalų su grybais nuotraukomis! Tačiau tam, kad pramoga nevirstų nelaime, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus specialistai pataria, kaip saugiai grybauti, kaip išvengti apsinuodijimo grybais ir ką daryti apsinuodijus.
-
Į mišką eikite su pilnai įkrautu telefonu, kad esant reikalui galėtumėte pranešti apie savo buvimo vietą ar išsikvieti pagalbą.
-
Prieš eidami į nepažįstamą vietovę, gerai išstudijuokite žemėlapį, orientyrus, neikite į naujas vietas vieni, esant kompanijoje nenutolkite nuo kitų asmenų.
-
Pasirūpinkite apranga, kuri jus apsaugotu nuo įbrėžimų, įkandimų ir saugotų pablogėjus oro sąlygoms.
-
Nepamirškite pasiimti atsigerti vandens, jei miške užtruktumėte ilgiau nei planavote.
-
Rinkite tik gerai pažįstamus grybus.
-
Nevalgykite, neragaukite žalių, netinkamai arba jums nežinomu būdu apdorotų grybų.
-
Surinktus grybus kruopščiai nuvalykite ir apdorokite tą pačia dieną.
-
Užkonservavus grybus ir praėjus kuriam laikui norint juos valgyti, bet pamačius, kad konservuotų grybų dangtelis išpūstas – tokių grybų nevalgykite. Sandariai uždarytuose stiklainiuose nesant deguonies, gali daugintis botulizmo bakterijos, kurios išskiria labai nuodingą egzotoksiną.
-
Suvalgius grybų ir pajutus apsinuodijimo simptomus (sunkumą skrandyje ar pykinimą, galvos skausmą ar svaigimą, bendrą silpnumą), nedelsiant kreipkitės į gydytoją.
-
Apsinuodijus, kol laukiate gydytojo pagalbos, pasistenkite pašalinti skrandžio turinį, gerkite vandenį ir būtinai iš organizmo pašalintas medžiagas – druskas ir mineralus.
Saugaus grybavimo!
Šaltinis – Lietuvos Raudonasis kryžius
Komentarai (0)